מחזור לאן?
ראשית, מספר עובדות חשובות
- כ- 90% עד 95% מפסולת הפלסטיק שמסתובבת בים ובאוקינוסים מגיעה ממדינות העולם השלישי, שכמובן אינן ממחזרות, אבל גם אפילו אינן מטמינות את הפלסטיק, אלא משליכות אותו לים, מעשרת הנהרות הגדולים בדרום אסיה ואפריקה, שבהם יש לטפל.
- אריזות קרטון רבות, במיוחד בתחום המזון, מצופות פלסטיק פנימי ולעתים גם בעוד שכבות אחרות, שמקשות מאוד, עד כדי מונעות, את האפשרות למחזור המארז.
- נדרשת 91% פחות אנרגיה למחזור של 1 ק"ג של פלסטיק, בהשוואה למחזור של נייר. מר Keith Christman, מנהל תחום הפלסטיק באגודת הכימיה האמריקאית אומר: "לפלסטיק יש תפקיד חשוב בתהליכים התומכים בקיימות. ע"י שימוש בפחות חומר, ייצור פלסטיק מקטין את טביעת הרגל הפחמנית ופליטת גזי החממה וחוסך באנרגיה."
- קיימים סוגי פלסטיק אחרים, שאינם PET, שהמחזור שלהם בעייתי ופוגע בסביבה.
כיום מוקצים כ- 15 מיליארד דולר, לקידום פתרונות לפסולת הפלסטיק, ע"י הברית לסיום בעיית פסולת הפלסטיק (Alliance to end plastic waste). סכום זה מוקצה ל-4 נושאים עיקריים:
- ביצוע מחקר לחדשנות וקידום טכנולוגיות להפחתת הפסולת + שיפור תהליך המחזור.
- שיפור התשתיות לטיפול בפסולת ובמחזור, כאשר ההתמקדות היא במדינות מתפתחות, המייצרות את מירב הפסולת העולמית (בין 90% ל- 95%).
- הגברת המודעות והמחויבות של הממשלות והעסקים לנושא הסביבתי ונושא המחזור.
- ניקוי מוקדי זיהום עיקריים המאפשרים העברת פסולת פלסטיק מהיבשה לים (נהרות באפריקה ובאסיה).
יוזמה נוספת שמובילה קרן מק-ארטור, בשם ההתחייבות הגולבלית (Global Commitment), הצליחה לאגד כ- 350 ארגונים, כולל 16 ממשלות ו- 26 גופים פיננסיים, בשווי כולל של 4.2 טריליון דולר. כל חברי היוזמה, החתומים עליה, התחייבו על שישה סעיפים עיקריים:
- להימנע משימוש באריזות פלסטיק מיותרות וקשות למחזור, על ידי תכנון מחדש וחדשנות במערך השיווק וההפצה של המוצרים.
- ליישם מודלים של שימוש חוזר היכן שניתן, על מנת להפחית את השימוש באריזות חד פעמיות.
- כל אריזות הפלסטיק יהיו ניתנות לשימוש חוזר, מיחזור או התכלות בקומפוסט.
- כל אריזות הפלסטיק יגיעו בפועל לשימוש חוזר, מיחזור או קומפוסטיזציה.
- השימוש בחומרים פלסטיים ינותק לגמרי מהשימוש במשאבים מתכלים.
- כל אריזות הפלסטיק תהיינה נקיות מחומרים מסוכנים מכל סוג.
- בריכוז המידע בדף זה, נעזרנו בניסיון והידע של מנהלי החברה, כולל מידע רב מפירסומים ומחקרים, שאת חלקם צירפנו כקישורים לדף. את הכל ערך ונתן הערות ותוספות – מר עוזי קלברמן – מומחה לפלסטיק ולמחזור (כיום יועץ בתחום האריזה, לשעבר מנכ"ל אביב מחזור).